10 piw o najwyższym IBU na świecie.

Lista 10 piw o najwyższym IBU na świecie.

Przeciętny amator złotego trunku przy wyborze piwa do spożycia zazwyczaj kieruje się kilkoma kryteriami. Po pierwsze zwraca uwagę czy piwo jest jasne czy ciemne, sprawdza zawartość alkoholu i ewentualnie poziom ekstraktu. Oczywiście w przypadku piw koncernowych i tak więcej informacji na temat danego produktu nie uzyska. Jednak sytuacja w przypadku piw rzemieślniczych wygląda z goła inaczej. Podchodzi się do klienta z szacunkiem i informuje się go praktycznie o wszystkich parametrach, którymi opisuje się piwo. Dostajemy szczegółowe informacje o składzie trunku, barwie (EBC) i poziomie goryczki (IBU).

IBU – International Bittering Units (Międzynarodowe Jednostki Goryczy) ustalona przez European Brewery Convention oraz American Society of Brewing Chemists. Wraz z rozwojem badań nad procesami chemicznymi wpływającymi na powstawanie piwa i właściwościami samych surowców do wytwarzania piwa zaistniała potrzeba precyzyjnego zmierzenia i unormowania jednostki miary określającej poziom goryczki w piwie. Organizacje te przyjęły obowiązującą obecnie zasadę, że 1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa. Najprościej mówiąc goryczkę w piwie uzyskujemy podczas gotowania chmielu w brzeczce. Reasumując poziom IBU umieszczony na etykiecie informuje konsumenta jak gorzkie będzie piwo.

Oczywiście jest jeszcze sporo innych czynników wpływających na odczucie goryczki w ustach podczas degustacji piwa. Postaram się wymienić kilka z nich:

  • poziom ekstraktu – inaczej będziemy odczuwać goryczkę w piwie o wysokim ekstrakcie, a zupełnie inaczej w piwie o ekstrakcie niskim
  • inne źródła izo-alfa kwasów – słody palone, dodatki takie jak skórka gorzkiej pomarańczy czy skład mineralny wody mogą również mieć wpływ na odczuwalną gorycz
  • indywidualne odczucia – każdy z nas ma swoją własną osobistą skalę na określenie co ma gorzki smak
  • warunki degustacji – temperatura serwowanego piwa, kwestia czy degustujemy w trakcie spożywania posiłku.

Musimy także pamiętać, że zdecydowana większość producentów posługuje się kalkulatorami do wyliczania poziomu IBU, a nie laboratoryjnymi badaniami. Inny poziom goryczki będzie także po pełnym wyleżakowaniu trunku niż po samym etapie zacierania. Wnioski nasuwają się same, że prawdziwy poziom IBU powinien być tylko i wyłącznie mierzony w laboratorium, bezpośrednio na próbce pochodzącej z zabutelkowanego trunku, będącego w trakcie sprzedaży.

Ostatnia kwestia wymagająca uwagi to skala odczuwalności goryczki przez statystycznego konsumenta. Według naukowców jesteśmy w stanie wyczuć IBU pomiędzy 7-130 jednostek. Więc jeżeli sięgnięcie po piwo o wartości 150 IBU, to będzie ono dla was miało taką samą goryczkę jak trunek na poziomie 130.

Poniższe zestawienie jest tylko zabawą i zapewne rywalizacją browarów o tytuł najbardziej gorzkiego, czyli o najwyższej zawartości IBU piwa na świecie. Należy do tego zestawienie podejść z przymrużeniem oka i potraktować je tylko jako ciekawostkę. Większość piw z tej listy była dostępna tylko w wersji beczkowej.

Tak prezentuje się lista 10 piw o najwyższym IBU na świecie:

1. 2600 IBUs – Carbon Smith F*cks Up Your Sh*t
2. 2500 IBUs – Flying Monkeys Alpha Fornication
3. 2012 IBUs – Arbor FF #13 – 2012 Double Black IPA
4. 2007 IBUs – Mikkeller X Hop Juice 2007 IBU
5. 2000 IBUs – L’Espace Public Extrême 2000
6. 1254 IBUs – Triggerfish The Kraken
7. 1100 IBUs – Zaftig Shadowed Mistress
8. 1100 IBUs – Daft Badger Double IPA
9. 1066 IBUs – Hart & Thistle Hop Mess Monster v2.0
10. 1000 IBUs – Mikkeller 1000 IBU Barrel Aged

Źródło: http://www.ratebeer.com

Obraz: http://beer.wikia.com/wiki/International_Bitterness_Units

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *