Belgian Pale Ale – Browar Nepomucen

Belgian Pale Ale to najnowsze piwo z browaru Nepomucen.

Browar rzemieślniczy Nepomucen postanowił wzbogacić swoją ofertę o klasyczne piwo górnej fermentacji, ale w belgijskiej wersji, które pojawi się pod nazwą Belgian Pale Ale. Nowa propozycja z browaru Nepomucen miała swoją premierę w miniony weekend podczas Festiwalu Karpia Milickiego, który odbył się w Miliczu. Na dniach piwo pojawi się w lokalach i sklepach z rzemieślniczymi piwami.

Belgian Pale Ale (Belgijski Jasny Ale) jest to styl, który do Belgii przywędrował z Anglii i warzony jest przeważenie z użyciem angielskich chmieli, lecz na belgijskich drożdżach. W aromacie na pierwszym planie słód z lekkim aromatem od chmielu i owocowe nuty (gruszka, pomarańcza). Piwo powinno być klarowne, kolor od bursztynowego do miedzianego, piana obfita i gęsta. W smaku na początku delikatna słodowa słodycz z nutami tostowymi, herbatnikowymi i orzechowymi. Na finiszu umiarkowanie wytrawnie ze średnią goryczką.

Belgian Pale Ale, piwo pochodzące z belgijskich prowincji, Antwerpii i Brabancji południowej. Kolor ciemniejszego bursztynu, lekko karmelowe nuty, umiarkowana choć wyraźna goryczka, pochodząca od szlachetnych odmian chmielu. Do fermentacji użyty został belgijski szczep drożdży.

Skład:

Słody: Pale Ale, Wiedeński, Monachijski, Caramunich, Caraamber

Chmiel: EKG, Perle

Drożdże: T-58

Ekstrakt: 12,7 %

Alkohol: 4,5%

IBU: 28

Źródło: https://www.facebook.com/Browar-Nepomucen-1375597902681991/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/Browar-Nepomucen-1375597902681991/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *