Chmielakia Bezglutenowe Session IPA – Browar Wąsosz

Chmielakia to bezglutenowe Session IPA uwarzone przez Browar Wąsosz.

Browar Wąsosz jako pierwszy wypuszcza na polski rynek piwo bezglutenowe, przygotowane z tradycyjnych słodów, które zostały poddane specjalnej filtracji aby pozbyć się z nich glutenu. „Piwo powstało w oparciu o technologię produkcji opracowaną w browarze, a jej głównym założeniem było korzystanie z tradycyjnych surowców piwowarskich i specjalna modyfikacja procesu zacierania, gotowania i leżakowania piwa w celu eliminacji glutenu. Chmielakia tak jak pozostałe piwa z Wąsosza jest niefiltrowane i pasteryzowane (z wyjątkiem kegów, których nie pasteryzujemy)”. Natomiast browar Pinta przy swoim PINTA Gluten Tag Free korzystała z ekstraktu słodowego bezglutenowego. W ciągu najbliższych dni Chmielakia pojawi się zarówno w pubach jak i w sklepach.

Browar Wąsosz zdradza również kilka szczegółów dotyczących pomysłu na piwo: „Kiedy nasze testy wykazały, że jesteśmy w stanie wyprodukować smaczne piwo bezglutenowe, zdecydowaliśmy się na intensywnie chmielone piwo w stylu India Pale Ale (IPA). Dlaczego Session IPA, a nie regularna wersja? Ponieważ nawet minimalnie wyższy ekstrakt początkowy powoduje problemy z eliminacją glutenu”. Oczywiście, jak zapewnia browar Wąsosz piwo będzie całkowicie bezpieczne dla osób chorujących na celiakię „Zdecydowaliśmy się na współpracę ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos” z Bydgoszczy. Wiemy jednak, że to na nas jako producencie spoczywa cała prawna odpowiedzialność za bezpieczeństwo produktu, jaki Wam oferujemy.  Dlatego na stronie z opisem piwa… będziemy zamieszczać wyniki badań na zawartość glutenu w każdej wyprodukowanej partii piwa „Chmielakia. W pierwszej partii zawartość glutenu wynosi zaledwie 1,62 ppm!”

Chmielakia Bezglutenowe Session IPA

Skład:

Słód: pilzneński, monachijski, karmelowy

Chmiel: Tomahawk, Citra

Drożdże: US-05

Dodatki: trawa cytrynowa

Ekstrakt: 13%

Alkohol: 5,7%

IBU: 40

Źródło: http://browarwasosz.pl/

Obraz: http://browarwasosz.pl/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

4 thoughts on “Chmielakia Bezglutenowe Session IPA – Browar Wąsosz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *