Imbryczek Destrukcji i Świszczypała – Browar Harpagan

Imbryczek Destrukcji i Świszczypała premierowe piwa z browaru Harpagan.

Browar Harpagan to nowa inicjatywa na naszym rynku piw rzemieślniczych. Powołana do życia przez starych piwnych wyjadaczy z Poznania: Krzysztofa Juszczaka (Jan Olbracht), Sebastiana Pabiszczaka (Szałpiw) i Łukasza Grudnia. „W połowie listopada wpadł nam do głowy iście szatański pomysł. Otworzyć własny browar, uwarzyć piwo nie będąc zależnym od nikogo. Tylko nasza własna wizja. Dziś możemy powiedzieć – udało się! Zrobiliśmy to”.  Imbryczek Destrukcji i Świszczypała będą miały swoją oficjalną premierę już w ten weekend: „W piątek 17.03 będziemy świętować w Dom Piwa – multi-tap Poznań, a w sobotę 18.03 wybieramy się do Warszawy do Jabeerwocky!” Wersja butelkowa dostępna będzie w przyszłym tygodniu.

Imbryczek Destrukcji – American Wheat

Z wielką przyjemnością przedstawiamy Wam naszego Świętego Graala, który sprawi, że zawsze będziecie szczęśliwi, zniknie Wasza samokontrola i asertywność. Wasz obecny świat runie w gruzach. Zostanie zniszczony. Będziecie chcieli więcej i więcej. Wiecie dlaczego? To przez herbatę. Lady Grey to czarna, aromatyczna herbata ze skórką bergamotki, cytryną oraz kwiatami bławatka, która idealnie komponuje się z lekkością i świeżością stylu American Wheat.

By podkręcić aromat do piwa dorzuciliśmy również zest cytryny, skórkę bergamotki i solidną dawkę Citry, Amarillo i Centenniala.

Świszczypała – Nordic Farmhouse Ale z Gesho

Najpierw kilka słów o piwie. Świszczypała to ciemnobursztynowe piwo, które zawdzięcza swój nietuzinkowy charakter dwóm składnikom. Pierwszy z nich poznaliście już dwa tygodnie temu w konkursie „Magiczne patyki”. Mowa tutaj o Gesho, etiopskim chmielu. Wiecie, to nie do końca jest chmiel, ale na miejscu używają go do nadania goryczki i aromatu swoim napojom wyskokowym. Dzięki niemu nasze Ale jest korzenne, delikatnie przyprawowe i na pewno wyczujecie w nim nuty drewna. Swoje też zrobiła fermentacja. Użyliśmy Kveików, czyli dzikich, norweskich drożdży, które potrafią zaskoczyć! Lekka cierpkość i kwaśność jest bardzo przyjemna. Mamy więc Nordic Farmhouse Ale z Gesho.

Obraz: https://www.facebook.com/browar.harpagan/

Żródło: https://www.facebook.com/browar.harpagan/

 

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *