John Smoker Smoked Stout – Browar Jana i browar Widawa

John Smoker to „dymiona” nowość z Browaru Jana i browaru Widawa.

Browar Jana i browar Widawa zgodnie z ideą „w Polsce się dymi” zapowiadają piwo wędzone w stylu Smoked Stout, które ukaże się pod nazwą John Smoker. Trunek został uwarzony przy użyciu słodu Smoked (BestMaltz), który nadaje piwu dymny smak przypominający wędzoną szynką. Jednak gdy zostanie użyty w bardzo dużej ilości może dać również aromaty Whisky. Piwo będziecie mogli szukać w sklepach w weekend lub na początku przyszłego tygodnia.

Słody wędzone uzyskuje się poprzez kontakt słodu z dymem wędzarniczym. Generalnie słód wędzi się dymem pochodzącym ze spalania różnych gatunków drzew (buk, dąb, grusza, śliwa) bądź torfu. W zależności czego użyjemy uzyskamy inny aromat i smak. Intensywność aromatów zależy również od tego jak długo słód miał kontakt z dymem wędzarniczym. Słody wędzone w drewnie bukowym dadzą aromaty przypominające wędzoną szynkę, wędzony ser lub nuty kojarzące się z kiełbasę. Natomiast przy słodach wędzonych torfem uzyskamy efekt przypominający Whisky, nafta, spalone kable, popiół i asfalt.

John Smoker Smoked Stout

Skład:

Słody: Pale Ale, Smoked, Monach, Spezial X, Aromatic, Palona Pszenica Czekoladowa, Carafa III Special

Chmiel: marynka

Drożdże: S-04

Ekstrakt: 16,5°

Alkohol: 6,2%

Źródło: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *