Lacto Bacto – Hoppy Sour Ale – Nepomucen & Piwoteka

LACTO BACTO na koniec wakacji!

Niestety wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Wakacje już prawie za nami, ale browary rzemieślnicze jeszcze raczą nas typowymi letnimi stylami. Nepomucen i Piwoteka ostatnim rzutem na taśmę wprowadzają na rynek LACTO BACTO – Hoppy Sour Ale. Pozycja obowiązkowa dla fanów kwasów i dla wszystkich tych, którzy potrzebują mocnego orzeźwienia. Premiera wkrótce i niestety większość piwa pójdzie w kegi.

Piwa kwaśne są przeciwieństwem piw mocno goryczkowych na przykład typu IPA. W momencie kiedy Indian Pale Ale stawały się coraz bardziej popularne, pojawiła się kontrofensywa w postaci piw o niskiej goryczce i dużej kwasowości. Styl ten pozwala również na dosładzanie trunku cukrem i sokami owocowymi. Kwasowość w piwie uzyskuje się dzięki odpowiednim szczepom drożdży i bakterii. Znane hasło „Sour is new hoppy!” w wypadku LACTO BACTO traci jakikolwiek sens 🙂

LACTO BACTO kooperacyjne piwo Browar Nepomucen oraz Browar Piwoteka w stylu Hoppy Sour Ale trafiło do butelek- pozycja obowiązkowa na koniec wakacji. Niestety z racji sporego zainteresowania kegiem ilość butelek bardzo ograniczona.

Źródło: https://www.facebook.com/browarnepomucen/

Obraz: https://www.facebook.com/browarnepomucen/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *