Łycha Zbycha Whisky Stout – Browar Waszczukowe

Łycha Zbycha to jedno z trzech ciemnych piw, które w tym miesiącu prezentuje browar Waszczukowe.

Browar Waszczukowe to kontraktowa inicjatywa piwowarów domowych Mateusza i Karola Waszczuków, którzy swoją działalność rozpoczęli w 2014 roku. Pierwszym piwem nowej inicjatywy było Pal Licho – Black IPA, które zostało uwarzone w Browarze Tumskim w Płocku. Obecnie chłopaki współpracują z Browarem Cystersów „Gryf” w Szczyrzycu i tam została również uwarzona Łycha Zbycha. Oficjalna premiera piwa odbędzie się w sobotę 30 stycznia o godzinie 19.00 w pubie Spiskowcy Rozkoszy w Warszawie. „Zapraszamy wszystkich serdecznie, klasycznie pojawią się darmowe muffiny dla pierwszych 60 osób, które skuszą się na Łychę Zbycha z kranu. Będziemy na miejscu gotowi na wasze pytania i narzekania”. Trunek w wersji butelkowej będzie dostępny w ciągu najbliższych dni.

Łycha Zbycha to piwo przygotowane na bazie zwycięskiej receptury w kategorii Whisky Stout na Warszawskim Konkursie Piw Domowych. Sam browar tak reklamuje swój trunek Do uwarzenia naszego Zbynia użyliśmy płynnych drożdży z Fermentum Mobile oraz zaopatrzyliśmy się w niezbędne Angielskie słody, zarówno te palone jak i wędzone torfem”.

Łycha Zbycha Whisky Stout

Skład:

Słód: jęczmienny, wędzony, owsiany, żytni palony, pszeniczny czekoladowy, zakwaszający

Chmiele: brak danych

Drożdże: Fermentum Mobile

Ekstrakt: 16%

Alkohol: 6,7%

 

Źródło: https://www.facebook.com/Browarwaszczukowe/timeline

Obraz: https://www.facebook.com/Browarwaszczukowe/timeline

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *