Mazal Adar Dagim American Wheat – Browar Golem

Mazal Adar Dagim to drugie piwo z nowego browaru Golem.

Browar Golem to kontraktowa inicjatywa z Poznania, która powstała pod koniec 2015 roku. Pierwszym piwem był Dybuk Rye Robust Porter z łuską kakaowca i solą, leżakowany w obecności płatków dębowych z beczki po sherry oloroso. Obecnie browar promuje swoje drugie piwo Mazal Adar Dagim American Wheat, które jest już dostępne na sklepowych półkach.

Browar Golem tworzy trzech piwowarów domowych Artur Karpiński, Michał Kamiński i Sebastian Łęszczak. Tak sami przedstawiają swoją misję „Stawiamy na zdecydowane smaki, wyrazistość, pomysłowość i przekraczanie granic. Tym bowiem jest właśnie rewolucja – nieustannym burzeniem murów. Robimy piwo od ludzi, przez ludzi i dla ludzi. Chcemy być blisko Was. Pragniemy, abyście razem z nami budowali świat wolny od jałowych smaków i nikłych aromatów. Nie bójcie się być sobą, nie bójcie się być jacyś!”. Nazwa browaru została zaczerpnięta z żydowskich legend, ale jest również związana z Poznaniem. Podobno praski rabin Jehuda Löw ben Becalela, urodzony w Poznaniu był twórcą Golema, czyli istoty utworzonej z gliny przypominającej człowieka, ale pozbawionej duszy. Jak pewnie zauważyliście chłopaki postanowili również, że nazwy piw także będą nawiązywały do tradycji żydowskiej. Dybuk to dusza zmarłego, która nie może zaznać spoczynku z powodu popełnionych grzechów i szuka osoby żyjącej, aby wtargnąć w jej ciało. Dybuk Rye Robust Porter okazał się strzałem w dziesiątkę. Debiut z browaru Golem została bardzo dobrze przyjęty i zbierał bardzo wysokie noty. Mam nadzieję, że drugie piwo Mazal Adar Dagim American Wheat również okaże się sukcesem.

„MAZAL ADAR DAGIM to lekkie, aromatyczne, cytrusowo-ziołowe piwo, którym żegnamy zimę i witamy przedwiośnie. Do jego uwarzenia, oprócz pszenicznego, użyliśmy także słodu wiedeńskiego, dzięki czemu piwo zyskało słodową pełnię pomimo niedużego ekstraktu. Za delikatną goryczkę i świeży aromat odpowiadają amerykańskie odmiany chmielu (Tomahawk, Mosaic i Cascade) oraz mirt cytrynowy dodany pod koniec gotowania„.

Mazal Adar Dagim American Wheat + lemon myrtle

Słody: pszeniczny, wiedeński

Chmiel: Tomahawk, Mosaic, Cascade

Drożdże: Fermentis SafAle S-04

Ekstrakt: 12,5% wag.

Alkohol: 4,2% alk.

Goryczka: 30 IBU

Źródło: https://www.facebook.com/browargolem/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/browargolem/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *