Międzynarodowy Dzień Stoutu 2016

Międzynarodowy Dzień Stoutu już jutro 3 listopada.

Stout to ciemne piwo górnej fermentacji, najczęściej kojarzony jest z Irlandią i browarem Guinness. „Stout” po angielsku oznacza „tęgi”, „mocny”. W XVII wieku, kiedy w Anglii cieszyły się dużą popularnością portery, zaczęto warzyć piwa o bardziej zdecydowanej goryczce i cięższym smaku. Piwa te wraz z upływającymi latami dorobiły się własnej nazwy i stały się nowym piwnym stylem. Historycy twierdzą, że nazwa ta po raz pierwszy pojawiła się w dokumencie „Egerton Manuscript” z 1677 roku. Natomiast pierwszy stout na skalę przemysłową został uwarzony prawdopodobnie w 1730 roku. Obecnie nadal stouty są piwami „mocniejszymi” od porterów, jednak w naszych czasach doczekaliśmy się odmian, które są łatwiej pijalne na przykład Dry Stout, czy Milk Stout. Jak widzimy, tak jak w przypadku każdego innego gatunku od tej reguły zdarzają się wyjątki. Co ciekawe Międzynarodowy Dzień Stoutu jest ruchomy i co roku obchodzimy go w innym terminie. Jednak wypada on zawsze w listopadzie. W tym roku świętujemy 3 listopada.

Stout powstaje w wyniku dodania do procesu zacierania palonych słodów oraz palonych ziaren niesłodowanego jęczmienia. Stouty w zależności od „gatunku” mogą przybierać różne smaki od wytrawnego poprzez kawowy, cytrusowo-chmielowy, owsiany, ostrygowy na mleczno-słodkim kończąc. Charakterystyczną cechą stoutów jest:

  • czarna nieprzeźroczysta barwa
  • beżowa piana, niskie wysycenie
  • mocna goryczka, przy wytrawnych stoutach lekko kwaskowa
  • zapach palonej kawy, palonych słodów, gorzka czekolada
  • w smaku zdecydowana paloność, kawa, gorzka czekolada, przy mocniejszych wersjach przyjemne likierowe nuty alkoholowe

Rodzaje stoutów:

  • dry stout – najbardziej znany, w miarę lekki o wytrawnym charakterze, lekko kwaskowy
  • american stout – tradycyjny dry stout, ale nachmielony amerykańskimi odmianami chmielu
  • imperial stout – zwany także „Russian Imperial Stout”, bardzo intensywny w smaku, mocno chmielony, duża zawartość alkoholu, opus magnum wśród stoutów
  • milk stout – zwany także sweet stoutem lub cream stoutem – bardziej słodki, dodawana jest do niego laktoza
  • coffee stout – dry stout do którego została dodana kawa, w aromacie i w smaku intensywne nuty kawowe
  • oatmeal stout – stout owsiany, warzony z dodatkiem owsa często w postaci płatków owsianych
  • oyster stout – zawiera ekstrakt z małży
  • chocolate stout – wyczuwalna czekoladowa nuta, do niektórych piw rzeczywiście dodaje się odrobinę czekolady lub ziarna kakaowca
  • foreign extra stout – piwo dokładnie pośrodku między dry stoutem a imperial stoutem
  • tropical stout – niemal identyczny z foreign extra stout, jedyne co go odróżnia to zdecydowanie bardziej słodkawy charakter

Zapraszamy w takim razie wszystkich miłośników polskich rzemieślniczych piw, do spędzenie jutrzejszego wieczoru w towarzystwie naszych rodzimych stoutów. Wybór jest naprawdę spory, wymienimy tylko kilka propozycji:

  • Ale BrowarSweet Cow, Smoky Joe, Ortodox
  • PintaDobry Wieczór, O’Hara’s Lublin to Dublin 16,0°
  • ArtezanCzarna Wołga, Czarny Mustang
  • RedenMilkołak, Milkofeel
  • Olimp Hera, Hades
  • BrodaczAfro, Silk Afro, Robust Afro
  • Kormoran – Coffee Stout
  • Wąsosz – Sean
  • Doctor Brew – Ris 27,5

Obraz: https://www.pexels.com/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *