Mississippi American Wheat – Browar Hopkins – recenzja

Mississippi American Wheat – Browar Hopkins – recenzja

Skład:

Słody: Pszeniczny, Pale Ale, Karmelowy Pszeniczny, płatki jęczmienne i pszenne

Chmiele: Citra, Columbus

Drożdże: US-05

Ekstrakt: 12,5%

Alkohol: 4,9%

IBU: 28

Podczas ostatniej recenzji pisałem o mojej małej fiksacji na punkcie piw pszenicznych oraz o tym, że wróciła mi wiara w American Wheaty. Kiedy otrzymaliśmy paczkę z Browaru Hopkins i zobaczyłem, że znajduje się w niej piwo uwarzone w pszenicznym stylu, uśmiech zagościł na mojej twarzy. Mowa tu o Mississippi American Wheat. Mam więc okazję przetestować kolejną amerykańską pszenicę i sprawdzić czy może śmiało konkurować z weizenami i witbierami. Piwo uwarzone zostało w Browarze Kościerzyna. W celu zwiększenia pszeniczno-zbożowego charakteru w zasypie znalazły się dodatki w postaci płatków pszennych i jęczmiennych. Piwo ląduje w firmowym szkle, a ja przystępuję do degustacji, jednocześnie odpalając mecz Ligi Europy Borussia – Liverpool.

Standardowo zaczynam od piany. Ta jest drobno i średniopęcherzykowa i dosyć obfita, ale szaleństwa nie ma. Kolor Mississippi to jasne złoto, a sam trunek jest wyraźnie zmętniony. Aromat to taka amerykańska klasyka. Przede wszystkim owoce cytrusowe, trochę żywicy i lasu iglastego, a to wszystko wsparte lekkimi nutami słodowymi. Pewnie niektórzy mogą powiedzieć, że nuda, ale ja to kupuje i chyba nigdy mi się to nie znudzi. Smak nie oferuje nam niczego nadspodziewanego. Mamy tu to co opisałem przy aromacie plus na początku trochę cierpkiej grejpfrutowej nuty, która jednak po kilku głębszych łykach zaczyna się układać i staje się nawet przyjemna. Columbus nadał piwu trochę trawiasto-korzennej goryczki, która z uwagi na styl jest oczywiście lekka i pozbawiona jakiś zalegających bądź ściągających atrybutów. Słodowość jest wyczuwalna, ale raczej na niskim poziomie co sprawia, że jest to dosyć wytrawny trunek. Piwo jest bardzo orzeźwiające, lekkie i dobrze pijalne. Będzie znakomicie gasiło pragnienie w upalne dni. Niestety pomimo tych dodatków w postaci płatków, piwo ma mało pszeniczny i zbożowy charakter. To w zasadzie mój jedyny zarzut bo poza tym wszystko jest tu takie jak być powinno dla stylu jakim jest American Wheat.

Hopkins wykonał dobrą robotę. Mississippi to dobre i bardzo pijalne piwo, które można polecić każdemu miłośnikowi amerykańskiej pszenicy. Lub takim jak ja, czyli fanom niemieckiej i belgijskiej szkoły, którzy mają ochotę wypić piwo pszeniczne o zdecydowanie innym charakterze. To był mój trzeci American Wheat wypity w ostatnim czasie i stwierdzam jednak, że styl ten dla mnie przegrywa rywalizację z nazwijmy to klasycznymi europejskimi pszenicami. Choć przyznać muszę, że przy założeniu, że ma to być trunek tylko do ugaszenia pragnienia to na tym polu amerykańskie piwa pszeniczne mają lekką przewagę.

Ocena: 79/100 craftów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *