Misty New England IPA – Trzech Kumpli

Misty New England IPA z browaru Trzech Kumpli.

Browar Trzech Kumpli również zdecydował się wzbogacić swoją ofertą o najpopularniejszy w ciągu ostatnich miesięcy styl piwny. „Chyba nikogo nie zdziwi ani nie zaskoczy to piwo. Musieliśmy je uwarzyć, nie było wyjścia. To najciekawszy trend we współczesnej IPA, najbliższy naszym gustom, pokazujący to, co najlepsze w amerykańskim chmielu i amerykańskiej fantazji piwowarskiej”. Misty Contemporary IPA będzie miała swoją oficjalną premierę w w Krakowie w Weźże Krafta w ten weekend. Rozlew do butelek planowany jest na 26 stycznia.

Vermont IPA/New England IPA to podgatunek stylu AIPA, którego wyznacznikiem jest niska goryczka i bardzo silna owocowość pochodząca od amerykańskich odmian chmielu, dających nuty kojarzące się z cytrusami, owocami tropikalnymi i brzoskwiniami. Aromaty żywiczno-iglaste są niewskazane. W klasycznych wersjach nie dodajemy pulp ani soków. Odczucie w aromacie i w smaku są jeszcze dodatkowo wzmacniane przez drożdże produkujące więcej estrów niż powszechnie używane US-05 np: Wyeast 1318 London Ale III, GY054 Vermont IPA Yeast czy The Yaest Bay Vermont Ale. New England IPA są również bardzo mętne dzięki około 20% udziału w zasypie pszenicy niesłodowanej lub płatków owsianych.

Misty ma szansę zostać ulubionym India Pale Ale w naszej ekipie. Tym razem inspiracją dla nas był dorobek piwowarów z Nowej Anglii w USA. Trzy gatunki amerykańskiego chmielu grają w nim pierwsze skrzypce dając soczystą owocowość, zarówno w aromacie, jak i w smaku. Najpierw natkniesz się na grejpfruty, mango, liczi, limonki, ale też na agrest, białą porzeczkę i – nie żartujemy – białe wino, a potem dojdzie do Ciebie, bardzo gładka, lekko ziołowa gorycz. To wszystko zepnie w całość aksamitna pełnia, pochodząca od pszenicy i owsa, bez których to piwo nie byłoby takie samo. Z doświadczenia wiemy, że wyjątkowo szybko znika ze szklanki.

Źródło: https://www.facebook.com/Browar.TrzechKumpli/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/Browar.TrzechKumpli/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *