Multitap – 5 warunków by odnieść sukces.

Wraz ze wzrostem popularności piw rzemieślniczych, wiele osób zastanawia się nad otwarciem pubu typu Multitap. Podajemy dla wszystkich chętnych 5 warunków na odniesienie sukcesu.

W ostatnich latach w Polsce jak i na świecie coraz bardziej stają się popularne browary rzemieślnicze i kontraktowe. Produkuje się piwa rzemieślnicze praktycznie w każdym możliwym stylu dla coraz bardziej świadomych i spragnionych nowych wrażeń konsumentów. Właściciele pubów i barów coraz częściej zastanawiają się jak sprostać oczekiwaniom coraz większej rzeszy klientów. Najlepszą drogą może okazać się otworzenie bądź przekształcenie istniejącego lokalu w Multitap.

Multitap („wiele kranów”, „wiele nalewaków”) to rodzaj pubu w którym znajduje się przynajmniej 10 kranów serwujących najciekawsze piwa z kraju i ze świata. Lokale te chrakteryzują się również tym, że posiadają w swojej ofercie piwa o różnych stylach i skupiają swoją uwagę na pojawiających się nowościach. Warto zauważyć, że w Stanach Zjednoczonych „ojczyźnie craftu” nazwa Multitap praktycznie nie istnieje, stosuje się inne określenia „Craft Beer Pub” lub „Craft Beer Bar”. Przyjżyjmy się zatem co zrobić aby odnieść sukces.

  • Wykwalifikowana obsługa

Nie każdy pracownik musi zaraz być ekspertem, ale podstawową wiedzę na temat piwnych stylów powinien posiadać. Dobrze by było, żeby też potrafił krótko scharakteryzować jaki smakiem, zapachem i jaką zawartością alkoholu charakteryzuje się dane piwo. Powinien również orientować się co oznaczają takie zagadnienia jak ekstrakt czy ibu. Bardzo ważne jest, żeby potrafił doradzić klientowi na podstawie jego upodobań smakowych po jakie piwo sięgnąć.

  • Szeroka oferta.

Kiedy prowadzimy Multitap powinniśmy pamiętać, że szeroka oferta piw rzemieślniczych jest bardzo ważna. W szczególności powinniśmy zadbać żeby piwa najbardziej lubiane były non stop obecne na tablicy, co niestety wiąże się z regularnym kontrolowaniem hurtowni i naciskaniem na małe browary, żeby ulubionych piw naszych klientów nie zabrakło. Warto również zaopatrzyć się w dużą tablicę zwykłą bądź elektroniczną z aktualnym menu. Musimy pamiętać, żeby na bieżąco oferta była uaktualniana. Ostatnią rzeczą o którą należy zadbać to zaprezentowanie listy piw również za  pomocą sieci.

  • Czystość.

Niby oczywista sprawa, ale jednak warto o niej wspomnieć. Nie ma nic gorszego niż serwowanie piwa w szklance niedomytej lub z widocznymi zaciekami. Piwa rzemieślnicze wspaniale prezentują się na czystych barach i w błyszczących szkłach. Wszyscy chyba się z tym zgodzimy.

  • Temperatura podawania

W przeciwieństwie do pubów serwujących koncerniaki, głównie eurolagery, musimy pamiętać żeby rzemieślniczych piw nie podawać zbyt zimnych, ponieważ bardzo wiele tracą na aromacie i smaku. Jeśli istnieje taka możliwość to możemy podawać piwo w odpowiednie temperaturze w zależności od stylu.

  • Odpowiednie szkło

Serwowanie rzemieślniczych piw jeżeli chodzi o rodzaj szkła zasadniczo różni się od koncerniaków. W przypadku zróżnicowanych piwnych stylów odpowiednie szkło ma szalone znaczenie. Piwa pięknie się prezentują, ale również w pełni ukazują swoje wszystkie walory takie jak aromat i smak. Powinniśmy również zadbać o przygotowanie wystarczającej ilość odpowiednich szklanek do różnych stylów piwa i w miarę możliwości zaopatrzyć się w szkła z nadrukami. Oczywiście serwowanymi zawsze w kierunku klienta.

To już koniec życzymy odwagi, wytrwałości i sukcesów. Polecamy również artykuł z naszej strony http://polskicraft.pl/odpowiedni-wybor-szkla/.

 

Żródło: http://www.craftbeer.com/craft-beer-muses/5-habits-of-highly-successful-beer-bars

Obraz: http://petebrown.blogspot.com/2011/07/craft-beer-and-us-russian-relations.html

 

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

6 thoughts on “Multitap – 5 warunków by odnieść sukces.

  1. Multitapy mają skłonność do naciskania na obniżanie cen co w przypadku browarów rzemieślniczych skończy się marnie , mam doświadczenie z innej branży (18 lat ) W związku z coraz większym dostępem do szerokiej gamy towaru salony tapet zaczęły oferować setki katalogów z tapetami co po kilku latach skutkuje wymieraniem importerów , następnie wzrostem cen , ograniczeniem oferty oraz zamykaniem salonów . Klient zostanie na łasce marketów ( chińska oferta z rakiem od barwników w pakiecie ) ew. z indywidualnym importem gdzie rolka tapety dobrej jakości zamiast 80 zł kosztuje zł 200.

    1. Rzeczywiście często tak się dzieje, lecz musimy pamiętać, że piwa rzemieślnicze to tylko 2% rynku piwnego w Polsce. Multitapy są dla wielu browarów rzemieślniczych tak naprawdę jedyną możliwością na zaprezentowanie swojego produktu. Zwykłe puby prowadzą głównie sprzedaż piw koncernowych i na ogół podpisują umowę z tylko jednym producentem.

  2. Bardzo fajny artykuł, krótki zwięzły i na temat 🙂 Multitapy są popularne w dużych miastach takich jak Wrocław, Kraków czy Warszawa tam powstaje ich coraz więcej, a co myślisz o multitapach w mniejszych miejscowościach takich jak Legnica, Zielona Góra czy Opole? Czy otwieranie tego typu lokalu ma sens?

  3. Wszystko zależy od tego czy w mniejszych miastach, które wymieniłeś,jest na tyle duże zainteresowanie piwami rzemieślniczymi żeby utrzymać się z prowadzenia takiego lokalu. Musisz się zorientować ile w danej okolicy jest sklepów z piwami rzemieślniczymi, czy dobrze prosperują, czy ludzie są świadomi jak smakują piwa rzemieślnicze i czy są wstanie wydać około 12 złoty za półlitrowe lane piwo. W Szczecinie (380 tysięcy mieszkańców), w którym mieszkam, są dwa puby z piwami craftowymi, mają po 8 kranów. Wydaje mi się, że miasta o których wspominasz jak najbardziej powinny zapewnić taką frekwencję, aby interes się opłacał. Rynek cały czas się rozwija i ma tendencję wzrostową, w Warszawie działa już ponad 30 multitapów.

    1. To czy jest popyt na craft w polsce, nie zależy od zainteresowania i wiedzy, ale głównie od kasy. Przeważnie w małym mieście jest jej po prostu mniej i nie tylko mniej jest przez to multibarów ale i innych lokali (a więcej jest sklepów na Be). Rozwiązaniem są wg mnie bary z 4-6 kranami, oczywiście nie tylko craft ale i regionalne marki które potrafiłyby konkurować również cenowo z koncernami. Wybacz, ilość 30 multi w wawie, w wypadku tej wioski to efekt snobizmu a nie świadomości. Są to przeważnie klienci którzy piją piwa craftowe tylko dlatego że są po prostu drogie, a nie dla ich smaku. Twoje porównanie jest jak najbardziej na miejscu 2 knajpki do 30, ale powtórzę to wynik różnicy portfela i pozerstwa. Ja stawiam na lagery ale takie z przytupem niekoniecznie dzień w dzień muszę pić ape, ipe czy portery. mam mieć możliwość napicia się dobrego piwa z możliwością wyboru ciut lepszego sortu, oczywiście w miarę możliwości finansowych.

      1. Tu pełna zgoda w małym mieście jak najbardziej wystarczy 6 kranów. Jeżeli chodzi o dobór piw to uważam, że w ofercie powinien obowiązkowo znaleźć się dobry pils i pszenica. Jak najbardziej mogą to być piwa z browarów regionalnych, które są o wiele lepsze niż odpowiedniki tych stylów w koncernowym wydaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *