NITRO – Oatmeal Chocolate Milk Stout

NITRO to najnowsze piwo z serii „Salamander” z Browaru Stu Mostów.

Browar Stu Mostów postanowił pójść śladem najpopularniejszych browarów na wyspach i zaprezentować polskim fanom stoutów kolejne piwo z serii „Salamander” NITRO – Oatmeal Chocolate Milk Stout, który został nagazowany azotem a nie dwutlenkiem węgla. Sposób ten na nagazowanie piwa stosuje już od wielu lat browar St. James’s Gate Brewery, który w puszkach ze swoim najpopularniejszym piwem Guinness umieszcza specjalną kulkę wypełnioną azotem. W momencie otwarcia puszki automatycznie azot uwalnia się i po przelaniu do szklanki mamy piwo wysycone azotem. Oczywiście w przypadku wersji beczkowej stouty nalewane są za pomocą tzw. pompy (beer engine), która zasysa powietrze z lokalu i następnie to nim jest wypychane piwo. Myślę, że warto pokusić się o spróbowanie NITRO i sprawdzenie jak ten sposób nagazowania piwa sprawdza się w przypadku wersji butelkowej. Premiera już 1 lutego!

Rozpuszczalność azotu w cieczach jest kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż dwutlenku węgla. W Browarze Stu Mostów używamy specjalnej technologii aby rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, ale tuż po otwarciu i gwałtownym przelaniu piwa do szklanki, azot stara się jak najszybciej z niego uciec. W tym czasie tworzy niezliczoną ilość bardzo małych pęcherzyków, które tworzą efekt kaskadowy. Po chwili azot kieruje się ku górze, spieniając białka rozpuszczone w piwie. W tym procesie generuje się drobnopęcherzykowa, kremowa i trwała piana, nie osiągalna przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.

SALAMANDER Oatmeal Chocolate Milk Stout Nitro – słodki stout, często nazywany „cream stout” jest nieprzejrzyście czarny. Słodowe nuty czekolady, karmelu i kawy są tutaj dominujące i pojawiają się również w smaku. Dodatek cukru mlecznego (laktozy) nadaje piwu więcej ciała i słodkości. Natomiast dodatek palonego jęczmienia, oprócz barwy, wprowadza swoją charakterystyczną goryczkę, która wraz z goryczką odchmielową równoważy smak i zachęca do kolejnego łyku. Nasycanie azotem, przy użyciu technologii jaką zainstalowaliśmy, nadało kremową teksturę i piękną, drobnopęcherzykową pianę. Ta lawina ruszy już 1/02!

Ekstrakt: 17%

Alkohol: 5,7%

Źródło: https://100mostow.pl/blog/2018/01/25/100mostownitro-2/#confirm

Obraz : https://www.facebook.com/BrowarStuMostow/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *