Pan Grodzin Grodziskie – Browar Jana

Pan Grodzin to nowość w rdzennie polskim piwnym stylu od Browaru Jana.

Browar Jana co bardzo nas cieszy, postanowił uwarzyć piwo grodziskie, które jest naszym rodzimym stylem piwnym. Pan Grodzin miał swoją premierę na festiwalu piwnym Silesia Beer Fest, który odbywał się w dniach 13-15 maja. Wersja butelkowa jak zapewnia browar pojawi się w sklepach z piwami rzemieślniczymi jeszcze przed 26 maja.

Piwo grodziskie to jedno z najstarszych piw w Europie. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Grodzisk Wielkopolski, gdzie się narodziło. Według historyków na początku XIV wieku rozpoczęto warzenie piwa na potrzeby bogatych obywateli. Na etykietkach i pokalach do piwa grodziskiego widnieje data 1301, niestety nie potwierdzają tego żadne zachowane dokumenty. Pierwsza wzmianka o mielcuchu (słodowni) w Grodzisku pochodzi z dokumentu erekcyjnego dotyczącego budowy szpitala i kościoła Świętego Ducha z 1426 roku.W najstarszym zachowanym grodziskim statucie piwowarskim z 1601, zawarte są reguły dotyczące produkcji piwa i przepisy chroniące jego jakość. Po uwarzeniu piwa grodziskiego próbował go burmistrz i rajcy, a każda beczka trunku z Grodziska była oznaczona specjalną pieczęcią gwarantującą jego oryginalność. Za złamanie tych zasad groziły surowe kary. Już w XVIII wieku browary grodziskie wyparły z Wielkopolski import piw z innych rejonów, wszczynając ekspansję – szczególnie na tereny Brandenburgii, Prus i Śląska. Piwo grodziskie upodobali sobie w tym czasie nie tylko Polacy, ale i mieszkańcy hanzeatyckiej Lubeki, Bremy, Królewca i Gdańska. Piwo grodziskie zaliczało się do drogich piw, było dwa razy droższe niż ówcześnie sprzedawane inne złote trunki. Każdy szanujący się mieszczanin, czy szlachcic chciał mieć w swym domu piwo grodziskie, które było uważane za symbol statusu, a właściciel częstujący piwem grodziskim za niezwykle hojnego…

Zapraszamy do naszego obszernego tekstu o piwie Grodziskim.

Grodziskie jest piwem pszenicznym, dymionym, jasnym, lekkim, górnej fermentacji, refermentowanym, o wysokim nasyceniu dwutlenkiem węgla, klarownym, z osadem drożdżowym na dnie butelki. Piwo cechuje się lekką goryczką chmielową i charakterystycznym aromatem wędzonego słodu. Zawiera od 2,5% do 5% alkoholu.

Skład:

Słód: Pszeniczny Wędzony

Chmiel: Lubelski

Drożdże: S-04

Ekstrakt: 8%

Alkohol: 2,6%

Źródło: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/browarjana/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *