Lublin To Dublin 2015 – Pinta. W dzień Stoutu.

„Pinta – Lublin To Dublin edycja 2015 – Robust Milk Stout – Krzepki Stout Mleczny – warzony w Irlandii z dodatkiem laktozy i chmielony polskimi odmianami chmielu: Lubuski i Marynka. Lublin To Dublin – Robust Milk Stout to kontynuacja serii Stoutów warzonych wspólnymi siłami piwowarów OHARA’S i PINTA”

Wczoraj wieczorem (5 listopada), jak każdy prawdziwy miłośnik piwa, postanowiłem wspólnie z małżonką uczcić Międzynarodowy Dzień Stoutu. Po krótkiej dyskusji, doszliśmy do wniosku, że najbardziej odpowiedni będzie milk stout (cream stout). Wybór padł na Lublin To Dublin edycja 2015 z browaru Pinta. Wcześniej zdarzało nam się pijać dry stouty, w których przeszkadzały nam jednak pojawiające się nuty kwasowe. Stąd taki wybór a nie inny, ze względu na laktozę zawartą w milk stoutach.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, laktoza, chmiel, drożdże, alkohol 6%.

Otwieramy butelkę i przelewamy do szklanki, barwa bardzo ciemna jednak nie całkiem czarna, kolor mniej więcej przypominający gorzką czekoladę. Piana bardzo gęsta, wysoka, drobnopęcherzykowa, o kolorze kawy z mlekiem. Jak przystało na dobry stout, trzyma się bardzo długo. W środkowej fazie picia opadła do wysokości 1 centymetra, a na samym końcu piwa wytrwała do końca i pozostała odrobina na dnie szklanki. W trakcie degustacji wolniutko schodziła w dół, po bokach szkła. Pierwszy wdech i najpierw zapach kawowy niezbyt intensywny, ale bez problemu wyczuwalny. Przy drugim wdechu pojawia się jest lekka słodycz o karmelowym charakterze. No to próbujemy. Na pierwszym planie kawa, potem zaraz gorzka czekolada. Jednak wraz z kolejnym łykiem zdecydowanie na finiszu pojawia się słodycz, mleczno – karmelowa. Brak jakiejkolwiek kwasowości.

Piwo bardzo przyjemne, przypadło nam do gustu i okazało się łatwo pijalne. Po wypiciu pozostawał na dosyć długo przyjemny smak w ustach. Na etykiecie wyczytaliśmy jeszcze, że wyczuwalne są również nuty lukrecji i anyżu. Po namyśle wspólnie stwierdziliśmy, że co do  lukrecji zgoda, ale anyżu według nas nie było.

Na koniec dodam, że edycja z 2015 roku Lublin To Dublin została zmieniona w porównaniu do zeszłorocznej. W tamtym roku mieliśmy do czynienia z Robust Oatmeal Stoutem – Krzepkim Stoutem Owsianym.

Skala od 1 do 5

Piana – 5
Aromat – 4
Smak – 4
Oryginalność – 3

Obraz: http://images.lesson.im/media/1058082955604897325_1238690

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *