Piwa irlandzkie i Dzień Świętego Patryka

Piwa irlandzkie, czyli co pić w Dzień Świętego Patryka.

17 marca Irlandczycy na całym świecie obchodzą Dzień Świętego Patryka. W Irlandii, Irlandii Północnej, Nowej Funlandii i Labradorze jest to dzień wolny od pracy. Zarówno w samej Irlandii jak i w pozostałych miejscach naszego globu świętowanie odbywa się w podobny sposób. Najważniejszą tradycją obchodów dnia Św. Patryka jest ubieranie się świętujących na zielono. Zieleń to narodowy kolor Irlandii, nawiązujący do trawiastego krajobrazu wyspy i symbolizujący koniczynę przypisywaną tradycyjnie świętemu Patrykowi. Oprócz tego w wielu miastach organizowane są festyny i uliczne pochody, w pubach usłyszycie tradycyjną muzykę irlandzką oraz będziecie mogli skosztować piwa i whiskey z zielonej wyspy.

Święty Patryk urodził się w 385 roku, pochodził prawdopodobnie z terenów dzisiejszej Walii i był Brytem. Gdy miał szesnaście lat, uprowadzono go i sprzedano w niewolę do Irlandii, gdzie pracował jako pasterz. Po sześciu latach niewoli udało mu się zbiec do Galii. Wkrótce potem przyjął święcenia kapłańskie. Kiedy zamierzał wrócić do ojczyzny, miał we śnie widzenie, w którym usłyszał wezwanie, by wrócił do Irlandii i głosił tam wiarę w Chrystusa. Działalność misyjną rozpoczął w 431 roku,a w 432 został biskupem. Wtedy też powrócił do Irlandii jako biskup misyjny. Chrystianizacja Irlandii zakończyła się sukcesem. Irlandczyków jak głosi legenda, za pomocą wielu cudów udało się przekonać do nowej wiary. W rezultacie Św, Patryk pod koniec swojego życia dokonał chrztu kraju. Zmarł prawdopodobnie w 461 roku.

Jeżeli chcecie dołączyć się do Irlandczyków i symbolicznie wziąć udział w ich narodowym święcie to sięgnijcie po tradycyjne irlandzkie style piwne, czyli Irish-Style Dry Stout lub Irish Red Ale. Ostrzegam wystrzegajcie się wszelakich piw zielonych, które są wymysłem potomków Irlandczyków mieszkających w Stanach Zjednoczonych i zostały stworzone tylko i wyłącznie na potrzeby komercyjne. Zapewniam Was nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi piwami irlandzkimi.

Irish-Style Dry Stout

Najbardziej znanym piwem w tym stylu jest oczywiście Guinness. Jednak nie jest to najlepsze piwo jakie mają do zaoferowania irlandzkie browary. Polecamy piwa od browarów Murphy Brewery Ireland Limited czy O’Hara’s Carlow Brewing Compan. Tradycyjnie przyjmuje się, że stouty które są określane przedrostkiem „dry” lub „irish” różnią się od angielskich kuzynów tym, że nie zawierają laktozy ani płatków owsianych. W lokalach trunki serwowane są za pomocą specjalnej pompy, dzięki której do piwa zamiast dwutlenku węgla tłoczone jest powietrze (70% azot). W rezultacie uzyskujemy nisko nasycony trunek o bardziej zbitej i kremowej pianie. W aromacie odnajdziecie nuty kawowe, palonego jęczmienia, kakaowe. Kolor od ciemno-czarnego do brązowego, wraz z rubinowymi odblaskami. W smaku paloność zbożowa, wraz z lekką kwasowością, oraz od średniej do mocnej goryczka chmielowa. Na końcu wytrawny kakaowy finisz. Dry Stout może zawierać również smaki charakterystyczne dla gorzkiej czekolady.

Irish Red Ale

W tym wypadku także mamy piwo, które jest wizytówką tego stylu, jest to Kilkenny Irish Beer. Oczywiście browary polecane wcześniej Murphy i O’Hara’s, również mają w swojej ofercie tego typu piwa. Piwa w stylu Irish Red Ale posiadają lekki lub umiarkowany aromat słodowy, najczęściej karmelowy, czasami tostowy albo toffi. Nie spodziewajcie się nut chmielowych, ponieważ są bardzo niskie lub nie występują wcale. Kolor od bursztynowego do ciemno, czerwono-miedzianego. W smaku karmelowa słodowość, czasami wraz z posmakiem maślano-tostowym albo toffi, która kończy się lekką nutą palonego zboża. Goryczka niska lub średnia.

Jeżeli czujecie taką potrzebę by w Dzień Świętego Patryka, sięgnąć po tradycyjne irlandzkie style piwne to możecie również wybrać piwa przygotowane przez polskie browary rzemieślnicze i kontraktowe.

  • Wąsosz – Sean Dry Stout
  • Nepomucen – Dry Stout
  • Olimp – Ares Irish Red Ale
  • Pinta – Ognie Szczęścia Irish Red Ale

Obraz: https://pixabay.com/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *