Piwa rzemieślnicze – trendy na 2016 rok.

Piwa rzemieślnicze – jakie będą trendy na 2016 rok?

Pierwsze dni nowego roku to dobry czas na różnego rodzaju podsumowania i prezentowanie statystyk dotyczące roku ubiegłego. Ja jednak pójdę na przekór tym zwyczajom i postaram się zabawić we wróżkę lub jasnowidza i przewidzieć jakie trendy zapanują na naszym rynku browarów rzemieślniczych i kontraktowych.

Browary rzemieślnicze i kontraktowe

W roku 2015 powstało 8 browarów rzemieślniczych i 31 kontraktowych, był to rekordowy wynik. Zakładam, że w tym roku powstanie więcej browarów rzemieślniczych, natomiast w przypadku kontraktowców wynik z 2015 roku nie zostanie pobity. Jeżeli chodzi o lokalizacje to prognozuje, że większość nowych inicjatyw powstanie w miastach, które do tej pory nie doczekały się swoich przedstawicieli. Rynek wydaje się być powoli nasycony, więc coraz trudniej będzie znaleźć sobie na nim miejsce, a także wolne linie produkcyjne wśród browarów regionalnych.

Amatorzy piw rzemieślniczych.

Tutaj jestem niemal pewien, że będzie nas zdecydowanie więcej. Piwa rzemieślnicze są coraz lepiej dostępne. Pojawia się coraz więcej sklepów handlujących tego typu produktami, a także udaję się nawet co niektórym sprzedawać swoje trunki za pośrednictwem hipermarketów. Podobnie sprawa będzie się przedstawiać z pubami i multitapami. Zapewne kolejne będą wciąż powstawać, ale zauważyłem również tendencję, że istniejące już lokale dają się w końcu przekonać do poszerzenie swojej oferty o piwa rzemieślnicze. W końcu właściciele dochodzą do wniosku, że produkty z browarów rzemieślniczych to nie są jakieś dziwolągi dla wąskiej grupy ekscentryków.

Lagery i piwa lekkie (sesyjne).

W tym wypadku jestem pewny na 100 %, że w tym roku będzie się wypuszczało na rynek zdecydowanie więcej lagerów i piw łatwopijalnych. Będzie coraz więcej trunków w stylu: lager, blonde, session IPA, kwasów, golden ale i fruit beer. Browary zarówno rzemieślnicze jak i kontraktowe będą starały się pozyskać nowych klientów i dostać się na nowe rynki, co automatycznie spowoduje, że postawią na lekkie style żeby nie zrazić nowej potencjalnej grupy klientów.

Piwa klasyczne.

Myślę, że sprawa będzie wyglądała podobnie jak w przypadku omawianym wyżej. Pojawi się na pewno więcej piw pszenicznych, pilznerów, piw marcowych i porterów. Jest spora grupa klientów mówiąc delikatnie zaawansowanych wiekiem, o których również można zawalczyć i liczyć na to, że część z nich da się przekonać by zapłacić trochę więcej za piwo o lepszej jakości.

Piwa leżakowane w beczkach.

Jak na razie z roku na rok liczba piw leżakowanych w dębowych beczkach rośnie, co pozwala założyć, że w roku 2016 ten trend się dalej utrzyma. Zakładam, że browary będą leżakowały swoje piwa coraz dłużej i w coraz ciekawszych stylach. Stale rośnie liczba doświadczonych smakoszy złotego trunku, którzy poszukują tego typu piw.

Piwne festiwale.

W 2015 roku pojawiło się 13 nowych piwnych festiwali. To bardzo duży wzrost i ciężko będzie pobić ten wynik. Stawiam więc, że w 2016 nie powstanie ich więcej niż w ubiegłym roku. Jednak wydaje mi się, że coraz częstsze będą inicjatywy typu: oficjalne premiery piw w pubach, imprezy takie jak Wrocławski Szlak Piwny, a także podróże browarów po różnych miastach i „opanowywanie” na jeden wieczór wszystkich kranów w lokalu.

Czy moje przewidywania okażą się trafione… czas pokaże. Najbardziej jednak będę się cieszył jak nowy rok okaże się po prostu kolejnym rokiem dynamicznego rozwoju dla polskich browarów rzemieślniczych i kontraktowych, a dla nas będzie obfitował w wiele bardzo udanych piw. Czego sobie i wam życzę.

 

Obraz : http://thecraftybastards.com/home-extended/wine-time/

 

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

2 thoughts on “Piwa rzemieślnicze – trendy na 2016 rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *