PL-US Wet Hop PAIPA – Browar Kormoran

PL-US polsko-amerykańska ipa z Browaru Kormoran.

Browar Kormoran chyba jako pierwszy w Polsce zdecydował się na uwarzenie piwa w stylu American IPA na amerykańskich odmianach chmielu, które pochodzą tylko i wyłącznie z polskich upraw. „Niemożliwe stało się możliwe! Pierwsze piwo w stylu PAIPA (polsko-amerykańska IPA) chmielone mokrą szyszką amerykańskich odmian chmielu uprawianych na polskich plantacjach”. PL-US na dniach powinien pojawić się w sklepach.

Wet Hop (mokra szyszka) to metoda chmielenia piwa przy wykorzystaniu świeżej niesuszonej szyszki chmielu. Zdecydowana większość piw zarówno tych pochodzących z browarów domowych jak i rzemieślniczych jest chmielona przy użyciu granulatu chmielowego. Jest on zdecydowanie łatwiejszy do przechowywania i bardzo wydajny. Jednak przy zastosowaniu świeżej szyszki chmielu, w założeniu powinniśmy uzyskać bardziej intensywny i szlachetniejszy aromat. Jak jest naprawdę przekonajcie się sami.

To nowa droga podjęta z  Pawłem Piłatem z najprężniejszego ośrodka wspierania polskiego chmielarstwa – Polish Hop oraz efekt stałej współpracy z naszym plantatorem Grzegorzem Świątkiem. Dzięki uprawie amerykańskich odmian chmielu u nas w kraju, możliwe stało się uwarzenie „mokrej AIPY”! Rezultat? Żadne inne piwo nie pokazuje potencjału użytych chmieli jak to, oparte o świeżą szyszkę.

 

  • Składniki: woda; słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: CascadePL, ChinookPL; drożdże.
  • 7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno.
  • IBU: 85
  • Metoda warzenia: tradycyjna, górna fermentacja, niefiltrowane
  • Pasteryzacja: Tak
  • Gatunek piwa: Wet Hop PAIPA (polsko-amerykańska IPA)
  • Zawartość alkoholu: 6,0% obj.
  • Ekstrakt: 16% wag.
  • Barwa: bursztynowa, opalizująca
  • Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące

Źródło: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/PL-US.html

Obraz: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/PL-US.html

 

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *