Porter Bałtycki – Browar Birbant

Porter Bałtycki to kolejne piwo z serii „Birbant Klasyczny”.

Browar Birbant kontynuuje serią piw pod szyldem „Birbant Klasyczny”. Tym razem chłopaki uwarzyli opus magnum polskiego piwowarstwa, czyli porter bałtycki i to w imperialnej wersji. Przypominam, że już w tą sobotę świętujemy Międzynarodowy Dzień Porteru Bałtyckiego, więc warto sięgnąć właśnie po propozycję Browaru Birbant, który nie oszukujmy się, ale piwa mocne potrafi warzyć wzorowo. Oprócz butelek będziecie także mogli skosztować wersji beczkowej w kilku miejscach w Polsce. Szukajcie informacji na fanpage’u browaru do jakich pubów trafią beczki.

Porter Bałtycki to ciemne, bardzo mocne i treściwe piwo dolnej fermentacji warzone z kombinacji słodów jasnych i ciemnych. Charakteryzuje się on ciemnobrunatną lub ciemnowiśniową barwą, wytrawnym gorzkim smakiem, delikatnym aromatem palonego ziarna, połączonym z nutami czekoladowymi, kawowymi, karmelowymi i suszonych owoców. Portery bałtyckie mają zawartość ekstraktu słodowego od 14,7 do 21,6 °Blg oraz od 6,5% do 9,5% alkoholu. IBU od 20 do 40. (dane BJCP). Wyróżnia się też nieoficjalne odmiany tego stylu:

  • Wędzony Porter Bałtycki. Zawdzięczają swoją nazwę od użycia słodu, który został poddany bezpośredniemu działaniu dymu wędzarniczego w przeciwieństwie do słodów suszonych za pomocą czystego suchego powietrza.
  • Imperialny Porter Bałtycki. Piwa o odpowiednio wyższym ekstrakcie i zawartości alkoholu, a co za tym idzie o mocniejszym smaku i aromacie niż klasyczne Portery Bałtyckie.

Kontynuujemy serię Birbant Klasyczny, tym razem jest to Porter Bałtycki o ekstrakcie 24,5 – no może ekstrakt trochę wyższy niż w klasyce. Porter bałtycki, nazywany czarnym złotem polskiego piwowarstwa, od kilku lat ma swoje święto w 3 weekend stycznia i z tej okazji pojawia się na kranach w licznych pubach. Więcej o święcie przeczytacie tu Baltic Porter Day 2018, a my chwalimy się, że w tym roku dołączamy do tej inicjatywy z naszym premierowym porterem.

Ekstrakt: 24.5%

Alkohol: 10,2%

Obraz: https://www.facebook.com/browarBirbant/

Źródło: https://www.facebook.com/browarBirbant/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *