RAISA Russian Imperial Stout – Browar Maryensztadt

RAISA taką właśnie nazwę nosi RIS z browaru Maryensztadt.

Browar Maryensztadt dołącza do swojej oferty piwo w królewskim stylu Russian Imperial Stout. Wszystko wskazuje na to, że rok 2016 zapisze się pod znakiem RISów, ponieważ rzeczywiście ukazało się ich już całkiem sporo, a mamy dopiero marzec. Oficjalna premiera RAISA odbędzie się o godzinie 20.00 w sobotę 19 marca w Chmielarnia Multitap w Warszawie przy ulicy Twardej 42. Wersji butelkowej możecie szukać w sklepach w przyszłym tygodniu.

Rzemieślniczy browar Maryensztadt jest inicjatywą, która rozpoczęła swoją działalność w 2014 roku. Na początku zaczynali jako browar kontraktowy z Warszawy, ale w 2015 roku przenieśli się do Zwolenia i kontynuują działalność jako browar rzemieślniczym. Projekt Maryensztadt tworzy 5 osób. Marcin Małecki – właściciel, inicjator i pomysłodawca przedsięwzięcia, zajmujący się również sprzedażą. Rafał Marchewka – współpracownik, który odpowiada za rozwój browaru, nadzorował inwestycję i dba o najdrobniejsze szczegóły. Jakub Piesio – piwowar, również sędzia piwowarski i członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Kamila Asztemborska – odpowiada za marketing oraz Marcin Kania – opiekun marki. Browar Maryensztadt posiada warzelnię o wybiciu 11 hl (1100 litrów), składająca się z kotła zacierano-warzelnego oraz kadzi filtracyjnej i 12 tanków o pojemności 20 hl. Moce przerobowe do 26 000 litrów piwa miesięcznie. Na wyposażeniu jest również linia do butelkowania o wydajności 700 butelek na godzinę. Wśród bogatej oferty browaru znajdziecie między innymi pAPA AMERICANO (APA), PSZENICZNY BLOND (WEIZEN), CZESKA11 (PILS) I WAIMEA SINGIEL (SMASH WAIMEA PALE ALE), JACK STRONG (AIPA) oraz sIPAj (ENGLISH IPA).

„Nasz Imperialny Stout to połączenie belgijskich drożdży, holenderskich słodów palonych oraz polskich chmieli. W smaku dominują nuty czekoladowe i kawowe, które doskonale równoważą się z solidną goryczką”.

RAISA Russian Imperial Stout

Skład: słody jęczmienne i pszeniczne, drożdże, chmiel

Ekstrakt: 22°

Alkohol: 9,4%

Polecane do: gorzka czekolada, lody, orzechy

Źródło: https://www.facebook.com/browarmaryensztadt/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/browarmaryensztadt/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *