Russian Imperial Stout – Browar Amber

Russian Imperial Stout najnowsze piwo w ramach serii „Po Godzinach”.

Browar Amber chyba już przestał kogokolwiek zadziwiać. Seria z piwami „Po Godzinach” została wzbogacona o kolejne piw i to jakie! Russian Imperial Stout „Dwunaste piwo z serii Po Godzinach. Autorska interpretacja Russian Imperial Stoutu. Wielowymiarowy smak, wyraźne aromaty, ciemna barwa, bogata historia”. Mniej więcej rok temu browar wypuścił Barly Wine, a teraz dostajemy kolejny styl, który jest uważany przez beer geeków za największy kunszt sztuki piwowarskiej. Przypominam, że tak jak zwykle w przypadku serii Po Godzinach jest to edycja limitowana do 200 hl.

Russian Imperial Stout/Imperialny Stout to piwo uważane za opus magnum piwowarstwa. Posiada ono bogaty i kompleksowy aromat: palonego zboża, słodowości, estrów owocowych, chmielu oraz alkoholu. Aromaty palonego słodu mogą nabrać nut: kawowych, gorzkiej czekolady albo delikatnej spalenizny. Mogą one być na poziomach od lekkich do umiarkowanie mocnych. Barwa od bardzo ciemnego czerwonobrązowego, do ciemnoczarnego. Nieprzezroczyste. Smak bogaty, głęboki i kompleksowy, często bardzo intensywny, wraz z różną intensywnością smaków słodów palonych, zboża palonego, słodowości, estrów owocowych, goryczki albo smaku chmielowego. Umiarkowany do agresywnego poziom posmaków palonych słodów/zboża, które mogą sugerować posmaki ciemnej, albo gorzkiej czekolady, kakaa, albo mocnej kawy. Ewidentne posmaki palonego zboża, palonych rodzynek i smoły. Poziomom estrów owocowych może być od niskiego do intensywnego i mogą przyjąć cechy: ciemnych owoców (śliwek, śliwek suszonych, rodzynek).

Dla koneserów gęstej ciemnej materii mamy nowe #pogodzinach. Przedstawiamy Wam najciemniejsze z ciemnych – Russian Imperial Stout. Piwo o intensywnym smaku i aromacie. Skrywa w sobie nuty gorzkiej czekolady zmieszanej z kawą oraz suszonymi owocami. Czarny, nieprzejrzysty kolor to efekt zastosowania prażonego jęczmienia. Spróbujecie?

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych; słód jasny pilzneński (częściowo z własnych upraw jęczmienia); słód karmelowy; jęczmień prażony; chmiel marynka i sybilla; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji.

Ekstrakt: 24 Blg

Alkohol: 10%

Źródło: https://www.facebook.com/amber.browar/

Obraz: https://www.facebook.com/amber.browar/

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *