Ser i piwo rzemieślnicze.

Ser i piwo rzemieślnicze – idealny zestaw na wieczór.

Każdego dnia staramy się Was przekonywać, że polskie piwa rzemieślnicze są trunkami dla każdego i że oferują niesamowite bogactwo smaków na naprawdę wysokim poziomie. My, piwosze, nie musimy czuć się gorsi od koneserów win czy whisky, a wręcz przeciwnie – mamy dużą przewagę z racji tego, że nasz ulubiony napój alkoholowy posiada nieograniczoną liczbę styli. Jeżeli planujecie romantyczny wieczór we dwoje czy spotkanie z przyjaciółmi, możecie przygotować prosty i wykwintny poczęstunek składający się z tylko dwóch produktów: sera i piwa rzemieślniczego. Na szczęście w obecnych czasach nie wymaga to od nas żadnych karkołomnych trudów. Wystarczy wizyta w sklepie dobrze zaopatrzonym w sery (praktycznie z całego świata), plus zaglądnięcie do specjalistycznego sklepu z piwem, gdzie bez trudu zakupicie polskie piwa rzemieślnicze.

Sposób podania.

Sery tradycyjnie najlepiej prezentują się na drewnianej desce bądź kamiennej tacy, w ostateczności możecie użyć półmisek. Musicie pamiętać o tym, żeby przed podaniem wyjąć je przynajmniej godzinę wcześniej i dopiero potem pokroić. Sery okrągłe, kwadratowe, kroimy jak tort, sery duże i trójkątne w trójkąty, a pleśniowe ukośnie. Te o kremowej konsystencji kroimy gorącym suchym nożem. Układając je na tacy trzeba pamiętać o tym aby nie stykały się ze sobą. Ułatwi to gościom sięganie po wybrane kawałki i smaki nie będą się wzajemnie przenikać. Wydaje mi się, że od czterech do ośmiu gatunków w zupełności wystarczy.

Jeżeli chodzi o piwo rzemieślnicze to najlepszym rozwiązaniem będzie użycie szkieł degustacyjnych na przykład teku czy snifter, w najgorszym wypadku sprawdzi się również lampka od wina. W trakcie prezentacji poszczególnych stylów piwnych musimy pamiętać aby zawsze szkło dokładnie przepłukać wodą. Sądzę, że idealna ilość piw to od trzech do pięciu różnych gatunków w ilości około 0,2 litra na dany styl dla jednej osoby.

Krótko o serach.

Ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania, sery dzielą się na: podpuszczkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe i zwarowe. Przyjrzyjmy się poszczególnym gatunkom serów:

  • SERY ŚWIEŻE – wszelkiego rodzaju twarogi (np. mascarpone, fromage, biały ziarnisty).
  • SERY MIĘKKIE – sery z białą skórką pleśniową (np. camembert, brie) lub wilgotną czerwoną mazią na wierzchu (np. limburger, fromage de herve).
  • SERY PÓŁTWARDE – ze skórką lub bez, z pleśnią białą lub czerwoną mazią, bądź też obciągnięta warstwą wosku (np. steinbuscher, reblochon, mimolette, cantal, gouda).
  • SERY TWARDE – mają zwartą konsystencję i twardą, żółtą skórkę (np. beaufort, emmental).
  • SERY PLEŚNIOWE – zielonej lub niebieskiej pleśni w kremowej masie sera (np. Bleu de Bresse, Bleu de Jura).
  • SERY SOLANKOWE – świeże sery moczone w solance (feta).

Czas na degustację.

  • SERY ŚWIEŻE – piwa pszeniczne i belgijski Lambic.
  • SERY MIĘKKIE – niemieckie style piwne (Bock, Altbier, Kolsch), pale ale ( American Pale Ale i wszystkie pod gatunki India Pale Ale).
  • SERY PÓŁTWARDE – Pilsener, Bock, Brown Ale oraz Imperial Stout.
  • SERY TWARDE – Golden i Blonde Ale, Pale Ale i Barley Wine, piwa w belgijskich stylach (Blonde, Witbier).
  • SERY PLEŚNIOWE – wszystkie podgatunki IPA i także Imperialne wersje, sprawdzą się też koźlaki.

Każdy piwny styl proponowany do poszczególnych gatunków serów jest oczywiście produkowany przez polskie browary rzemieślnicze i kontraktowe.

Zarówno sery jak i piwo rzemieślnicze zazwyczaj degustujemy zaczynając od tych o najsłabszym aromacie i smaku, stopniowo przechodząc do najintensywniejszych. Dla osób nieobeznanych możemy poszczególne kawałki sera ustawić, na przykład, od prawej do lewej. Jeżeli uważacie, że sam ser i piwo to zbyt mało, nic nie stoi na przeszkodzie, aby menu uzupełnić o świeżą bagietkę lub delikatną sałatkę.

Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do spędzenia miłego wieczoru w towarzystwie polskich piw rzemieślniczych i pysznych aromatycznych serów z ukochaną osobą bądź przyjaciółmi.

Źródło: http://www.craftbeer.com

Obraz: http://foter.com

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *