Owsiany Stout – Browar Wrężel – recenzja

Owsiany Stout – Browar Wrężel

Podgatunek Stout’a o łagodnym aromacie palonego słodu. Dzięki płatkom owsianym piwo zyskuje jedwabistość, która współgra z lekką słodowością. Kontruje ją goryczka pochodząca od amerykańskiego chmielu Chinook. Stworzone dla Ciebie z pasją przez browar daleki od masowej produkcji!

Skład:
Słody – jęczmienne: Pale Ale, Monachijski I, Carafa I, Carafa special III, pszeniczne: Pszeniczny jasny
Chmiel – Chinook
Dodatki – płatki owsiane
Ekstrakt – 14,0 Plato
Alkohol – 5,5% obj.
IBU – 30

Święto Porteru Bałtyckiego za nami. Wypite tego dnia trunki były co najmniej bardzo dobre, a jeden z nich okazał się absolutną rewelacją (zainteresowanych odsyłam do recenzji: http://polskicraft.pl/jurajskie-porter…-prunum-recenzje/). Rozbudziło to apetyt przed kolejną recenzją. Ponownie wybrałem piwo ciemne i ponownie będzie to Stout. Tym razem zaś owsiana wersja tego stylu. Nie będę ukrywał, wybór w sklepie nie był wielki. Postawiłem więc na Browar Wrężel i ich Owsiany Stout, który jak cała reszta piw z tego browaru uwarzony został w Zarzeczu. Wcześniej miałem przyjemność pić AIPĘ z tego browaru i było to bardzo dobre piwo. Z chęcią więc przystąpiłem do degustacji Stoutu z dodatkiem płatków owsianych.

Zacznę szybkim i krótkim opisem piany. Właściwie nie ma co opisywać. Ta tuz po przelaniu bardzo szybko znika i nie pozostawia po sobie nawet wspomnienia. Zdążyłem jedynie zauważyć przez te kilka chwil, że jest drobnopęcherzykowa i ciemnobeżowa. Kolor samego trunku jest bardzo ciemnobrunatny. Aromat jest całkiem intensywny przez mocno zaakcentowane nuty zbożowe pomieszane z ciemnymi nutami palonego zboża. Mamy tu jeszcze paloną czarną kawę oraz prażony słonecznik. Uzupełnia to wszystko jeszcze lekka nuta mlecznej czekolady. Przede wszystkim zaś pierwszoplanową rolę odgrywa wspomniana wcześniej nuta zbożowa. W smaku również mamy z nią do czynienia. Miesza się z kawą, tworząc coś na wzór Inki lub innej kawy zbożowej. Jak na Sweet Stout trzeba przyznać, że mało jest w nim nut słodowych co przekłada się na to, że jest to trunek o dosyć wytrawnym charakterze. Goryczka na niskim poziomie, delikatnie wyczuwalna na podniebieniu. Owsiany Stout jest lekki i klarowny w smaku. Do tego dochodzi bardzo niskie wysycenie, po drugim dolaniu do szkła piwo było praktycznie całkowicie pozbawione gazu. Wszystko to czyni go trunkiem bardzo pijalnym i lekkostrawnym. Niestety brakowało mi w nim większej głębi w smaku. Za bardzo dominujący jest ten zbożowy charakter, który sprawia, że ciężko wydobyć czegoś więcej z tego piwa. Jest zbyt gładkie i za mało treściwe.

Owsiany Stout to mój pierwszy stout tego typu. Wrażenia mieszane. Z jednej strony wysoce pijalny, niezły trunek. Z drugiej zaś jak już wspomniałem brakowało mi w nim bardziej złożonego i pełnego charakteru. Na pewno nie zraził mnie do tego stylu i mam ochotę na skonsumowanie kolejnych stoutów owsianych.

Ocena: 69/100 craftów

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *