Piwne Style

Przedstawione tutaj zestawienie piwnych stylów jest tylko orientacyjne i ma na celu służyć jako źródło informacji dla każdego kto chciałby zdobyć wiedzę na temat bogactwa smaków, aromatów i różnorodności gatunków piwa. Nie są tutaj wymienione wszystkie istniejące style. Piwowarstwo wciąż się rozwija, style ewoluują i powstają nowe receptury, co sprawia że klasyfikacja piwnych stylów jest cały czas otwarta. Generalnie piwa możemy podzielić ze względu na rodzaj użytych drożdży, a co za tym idzie inną technologię produkcji, piwa dzielą się na dwie duże rodziny:

PIWA DOLNEJ FERMENTACJI (LAGER):

Drożdże fermentacji dolnej fermentują w niższych temperaturach, osadzają się na dnie fermentora, w większym stopniu wpływają na wydzielanie się dwutlenku węgla, powodują tym samym, że piwo jest bardziej orzeźwiające, ma czystszy i pełniejszy smak. Po fermentacji piwo leżakuje w niskich temperaturach, dojrzewa dłużej oraz posiada większą trwałość.

  • Jasne Lekkie (Ekstrakt: 9,5-10,5°Blg, Alkohol: 3,8-4,2%, Goryczka: 25-35 IBU)
  • Czeski Pilzner (Ekstrakt: 11-13,5°Blg, Alkohol: 4,4-5,5%, Goryczka: 30-45 IBU)
  • Pils Niemiecki (Ekstrakt: 11-12,5°Blg, Alkohol: 4,4-5,5%, Goryczka: 25-45 IBU)
  • Polotmave (Półciemne) (Ekstrakt: 11-14°Blg, Alkohol: 4,0-6,0%, Goryczka: 20-35 IBU)
  • Schwarzbier (Ekstrakt: 11-12,5°Blg, Alkohol: 4,5-5,0%, Goryczka: 20-35 IBU)
  • Kellerbier (Ekstrakt: 11-14°Blg, Alkohol: 4,0-5,5%, Goryczka: 30-40 IBU)
  • Rauchbier (Ekstrakt: 12,5-14°Blg, Alkohol: 4,8-6,0%, Goryczka: 20-30 IBU)
  • Monachijskie Ciemne (Ekstrakt: 12-14°Blg, Alkohol: 4,5-6,0%, Goryczka: 15-30 IBU)
  • Koźlak (Ekstrakt: 16-18°Blg, Alkohol: 6,0-7,5%, Goryczka: 20-30 IBU)
  • Rauchbock (Ekstrakt: 16-18°Blg, Alkohol: 6,0-8,0%, Goryczka: 20-30 IBU)

PIWA GÓRNEJ FERMENTACJI  (ALE):

Drożdże fermentacji górnej fermentują w wyższych temperaturach, zbierają się na powierzchni brzeczki i wydzielają większą ilość produktów ubocznych, alkoholi i estrów owocowych, co wpływa na większe bogactwo aromatyczno-smakowe.

  • Grodziskie (Ekstrakt: 7,0-8,0°Blg, Alkohol: 2,5-3,3%, Goryczka: 20-30 IBU)

Niemieckie Piwo Górnej Fermentacji:

  • Kolońskie (Kolsch) (Ekstrakt: 10,5-12,5°Blg, Alkohol: 4,5-5,5%, Goryczka: 18-30 IBU)
  • Altbier (Ekstrakt: 11,5-13°Blg, Alkohol: 4,5-5,2%, Goryczka: 30-45 IBU)
  • Hefeweizen (Ekstrakt: 11-13°Blg, Alkohol: 4,5-5,5%, Goryczka: 8-15 IBU)
  • Dunkelweize (Ekstrakt: 11-14°Blg, Alkohol: 4,5-5,5%, Goryczka: 10-18 IBU)
  • Weizenbock (Koźlak Pszeniczny) (Ekstrakt: 16-20°Blg, Alkohol: 6,5-8,0%, Goryczka: 15-30 IBU)

Belgijskie Piwo Górnej Fermentacji:

  • Witbier (Ekstrakt: 11-13°Blg, Alkochol: 4,5-5,5%, Goryczka: 10-20 IBU)
  • Belgijskie Blond (Ekstrakt: 14,5-17°, Alkohol: 5,6-8,0%, Goryczka: 14-30 IBU)
  • Dubbel (Ekstrakt: 15-18°Blg, Alkohol: 6,0-8,0%, Goryczka: 12-29 IBU)
  • Czerwone Flandryjskie (Ekstrakt: 12-16°Blg, Alkohol: 4,5-7,0%, Goryczka: 0-10 IBU)
  • Belgijskie Ciemne Mocne (Quadrupel) (Ekstrakt: 18,5-24°Blg, Alkohol: 8,0-12%, Goryczka: 18-35 IBU)

Piwo Z Wysp Brytyjskich:

  • Bitter (Ekstrakt: 8-10°Blg, Alkohol: 3,0-4,0%, Goryczka: 25-35 IBU)
  • Best Bitter (Pale Ale) (Ekstrakt: 10-12°Blg, Alkohol: 4,0-5,0%, Goryczka: 25-40 IBU)
  • Brown Porter ( Porter Angielski) (Ekstrakt: 10-13,5°Blg, Alkohol: 4,0-6,0%, Goryczka: 20-35 IBU)
  • Dry Stout (Ekstrakt: 9-12,5°Blg, Alkohol: 4,0-5,0%, Goryczka: 25-45 IBU)
  • Milk Stout (Ekstrakt: 10-14°Blg, Alkohol: 3,5-6,0%, Goryczka: 15-35 IBU)
  • Foreign Extra Stout (Ekstrakt: 14-18°Blg, Alkohol: 6,0-8,0%, Goryczka: 30-70 IBU)
  • Russian Imperial Stout (Ekstrakt: 20-25°Blg, Alkohol: 8,0-12%, Goryczka: 50-100 IBU)
  • Barleywine (Ekstrakt: 20-30°Blg, Alkohol: 9-14%, Goryczka: 40-100 IBU)

Piwo Amerykańskie:

  • Pszeniczne Amerykańskie (American Wheat)(Ekstrakt: 10-13,5°Blg, Alkohol: 4,0-5,5%, Goryczka: 15-35 IBU)
  • California Common (Ekstrakt: 11-13°Blg, Alkohol: 4,5-6,0%, Goryczka: 30-45 IBU)
  • Robust Porter (Ekstrakt: 12-16°Blg, Alkohol: 5,0-6,5%, Goryczka: 25-50 IBU)
  • American India Pale Ale (Ekstrakt: 14-18°Blg, Alkohol: 5,5-7,5%, Goryczka: 40-70 IBU)
  • Cascadian Dark Ale (Ekstrakt: 14-18°Blg, Alkohol: 6,0-7,5%, Goryczka: 40-80 IBU)
  • Imperial India Pale Ale (Ekstrakt: 18-24°Blg, Alkohol: 7,5-10,5%, Goryczka: 65-120 IBU)

Źródło : PSPD http://www.pspd.org.pl/uploads/style-pspd-2013.pdf