The Nurse Hefe Weizen – browar Brokreacja

The Nurse to gorąca nowość z Browaru Brokreacja.

Browar Brokreacja drugi raz sięga po klasykę i bardzo dobrze bo wciąż mało takich piw na naszym rynku rzemieślniczym. Najpierw było The Teacher – Bohemian Pilsner, a teraz nadchodzi The Nurse – Hefe Weizen. Pielęgniarka będzie miała swoja premierę 20 lutego w Artefakt Café | Sétka Sztuki! w Krakowie.

Do początku szesnastego wieku większość piw warzonych w tamtych czasach było koloru ciemnego, ponieważ przeważnie używano palonych słodów. W Bawarii trunki o jasnym kolorze nazywane były po prostu Wiessbier (białe piwa). Oczywiście nie miało to znaczenia czy używano sodu jęczmiennego czy pszenicznego i czy były to „ale” czy „lagery”. Dopiero w dziewiętnastym wieku kiedy browary bawarskie miały w swojej ofercie piwa jasne zarówno dolnej i górnej fermentacji, zaistniała potrzeba wprowadzenia nowego nazewnictwa. Tak, więc stare określenie Wiessbier zostało utrzymane tylko dla piw pszenicznych. Dlatego też w Niemczech możemy się spotkać z pewną sprzecznością jak np. Schwarze Weisse (ciemne piwo pszeniczne). W tym też wieku powszechność piw pszenicznych znacznie spadła, zaczął królować lager, nawet w okresie letnim produkowano znacznie więcej jasnych trunków dolnej fermentacji za sprawą wynalezienia przez Carl von Linde chłodziarki do tanków. Produkcja „białych piw” spadła do 3% udziału w rynku. Dopiero mniej więcej od 1965 roku zanotowano systematyczny wzrost spożycia piw pszenicznych. Obecnie ten styl piwa jest bardzo popularny na całym świecie. Specjaliści podają, że jedną z przyczyn renesansu piw pszenicznych jest charakter trunku, który jest orzeźwiający i łatwo pijalny, a także to że cieszy się on dużym powodzeniem wśród młodych osób w szczególności u kobiet. Obecnie udział w rynku to 11,5%, a w samej Bawarii 35%.

„The Nurse to klasyczna bawarska pszenica, czyli Hefe-Weizen. W aromacie urzeka kompozycja godździków i bananów pochodząca od specjalnego szczepu drożdży płynnych, z podbudową słodu pszenicznego. W smaku pojawiają się nuty chlebowe. Całość wieńczy delikatna goryczka pochodząca z chmielenia niemiecką odmianą chmielu Hallertauer”.

The Nurse Hefe-Weizen

Skład:

Słody: Pszeniczny, Pilzneński

Chmiel: Hallertauer

Drożdże płynne: Fermentum Mobile FM 41

Ekstrakt: 12%

Alkohol: 4,9%

IBU: 15

 

Źródło: https://www.facebook.com/brokreacja/?fref=nf

Obraz: https://www.facebook.com/brokreacja/?fref=nf

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *