Too Young to be Herod 2016 – FES – Browar Artezan

Too Young to be Herod 2016 – Artezan ponownie warzy świąteczne piwo.

Browar Artezan co stało się już tradycją wypuszcza kolejną edycję swojego świątecznego piwa, które miało swój debiut w grudniu 2014 roku. Przypominamy, że jest to Foreign Extra Stout Too Young To Be Herod 2016, który chłopaki ochrzcili jako Christmas Orange Stout. Oficjalna premiera odbędzie się 2 grudnia w Artezan – craft beer pub. Jak informuje browar pojawi się również specjalna edycja, ponieważ część piwa leżakuje w beczce po bourbonie.

Wersja z 2016 roku dodatkowo została wzbogacona o ziarna tonki, które mają dodatkowo wnieść do piwa aromat marcepanu i wanilii. Ziarna tonki rosną w strąkach (dlatego zwane są też bobem tonka) na drzewach tonkowca wonnego. Suszy się je, aż zaczną przypominać twarde i ciemne rodzynki. Smakują jak mieszanka migdałów, wanilii i gałki muszkatołowej. Używa się ich głównie do produkcji perfum. W kuchni służą jako substytut wanilii. Ziarna tonki pochodzą z rejonu Orinoko, Gujany, Wenezueli.

Zbierajta te zabawki, Ala bier kubełko. Wyngiel je we wiosce! Znaczy nie wyngiel, tylko Herod, a konkretnie Too young to be Herod. W edycji 2016 oprócz znanych i lubianych: skórki pomarańczowej i ziaren kakaowca do piwa dodaliśmy ziaren tonki, która wniosła nuty marcepanu i wanilii.

Ekstrakt: 18,5%

Alkohol: 8%

Źródło: https://www.facebook.com/browar.artezan/?fref=ts

Obraz: https://www.facebook.com/browar.artezan/?fref=ts

Artur Molenda

About Artur Molenda

Jestem założycielem serwisu polskicraft.pl, piwowarem domowym i członkiem PSPD. Pisuję głównie newsy i felietony, od czasu do czasu piwne recenzje. Jestem wielkim fanem najlepszych na świecie polskich piw rzemieślniczych. Moja pasja to muzyka (rock,metal) i sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *